31 Mart 2010 Çarşamba

KUZU ETLİ ENGİNAR




























Enginarı çok severim ve hep baklalı - zeytinyağlı yaparım. Değişiklik olsun dedim bu sefer, iyi ki de demişim, harika bir ana yemek oldu. Babaşı, "beşamel sosla yapsaydın Osmanlı yemeği gibi olurdu" dedi. Gerçekten de beşamel soslu tarifler de var ve çok yakışır. O da bir dahakine :)

Malzemeler:
1/2 kg kadar küçük kuşbaşı kuzu eti
5 enginar çanağı
1 büyük kuru soğan
Top karabiber - tuz- şeker
Dereotu
1 çorba kaşığı tereyağ
Zeytinyağı
----------------------------
1) Eti yıkamadan tencereye alın ve 1 kaşık tereyağla 5 dakika kavurun,
2) Soğanın yarısını ince kıyıp top karabiberle beraber etlere katın. Et iyice suyunu salmaya başlayınca, tencerenin içine etlerin üzerini kapatacak şekilde bir kapak veya porselen tabak kapatın, pişmeye bırakın,
3) Etler suyunu çekince biraz karıştırın, tekrar iç kapağını kapatın ve tencerenin kenarından 1 bardak kadar sıcak su ekleyin. Arada bir kontrol edin ve su yetmezse biraz daha ekleyin. Etler yağına kalana kadar suyunu çektirin,
4) Enginar çanaklarını 2-3 kaşık zeytinyağı ve soğanın ince kıyılmış diğer yarısıyla birlikte bir tencereye alın. Önlü arkalı 15 dakika kadar yağda çevirin,
5) Enginarların yarısına kadar çıkacak şekilde sıcak su, 1 tatlı kaşığı toz şeker ve tuz ekleyerek, suyunu çekinceye kadar pişirin,
6) Enginarları etlerin piştiği tencereye alın, etleri kenara iterek tabana yerleştirin. Daha sonra etleri de enginarların üzerine paylaştırın. Enginarların piştiği tencerede kalan soğanları ve yağı da üzerlerine gezdirin ve kısık ateşte pişirin,
7) Sofraya getirirken enginarların üzerini kıyılmış dereotuyla süsleyin.

Afiyet olsun!

1 yorum:

Türkün Acun Sanlı dedi ki...

Çok teşekkürler, tavsiye ederim :)