31 Mart 2010 Çarşamba

KUZU ETLİ ENGİNAR




























Enginarı çok severim ve hep baklalı - zeytinyağlı yaparım. Değişiklik olsun dedim bu sefer, iyi ki de demişim, harika bir ana yemek oldu. Babaşı, "beşamel sosla yapsaydın Osmanlı yemeği gibi olurdu" dedi. Gerçekten de beşamel soslu tarifler de var ve çok yakışır. O da bir dahakine :)

Malzemeler:
1/2 kg kadar küçük kuşbaşı kuzu eti
5 enginar çanağı
1 büyük kuru soğan
Top karabiber - tuz- şeker
Dereotu
1 çorba kaşığı tereyağ
Zeytinyağı
----------------------------
1) Eti yıkamadan tencereye alın ve 1 kaşık tereyağla 5 dakika kavurun,
2) Soğanın yarısını ince kıyıp top karabiberle beraber etlere katın. Et iyice suyunu salmaya başlayınca, tencerenin içine etlerin üzerini kapatacak şekilde bir kapak veya porselen tabak kapatın, pişmeye bırakın,
3) Etler suyunu çekince biraz karıştırın, tekrar iç kapağını kapatın ve tencerenin kenarından 1 bardak kadar sıcak su ekleyin. Arada bir kontrol edin ve su yetmezse biraz daha ekleyin. Etler yağına kalana kadar suyunu çektirin,
4) Enginar çanaklarını 2-3 kaşık zeytinyağı ve soğanın ince kıyılmış diğer yarısıyla birlikte bir tencereye alın. Önlü arkalı 15 dakika kadar yağda çevirin,
5) Enginarların yarısına kadar çıkacak şekilde sıcak su, 1 tatlı kaşığı toz şeker ve tuz ekleyerek, suyunu çekinceye kadar pişirin,
6) Enginarları etlerin piştiği tencereye alın, etleri kenara iterek tabana yerleştirin. Daha sonra etleri de enginarların üzerine paylaştırın. Enginarların piştiği tencerede kalan soğanları ve yağı da üzerlerine gezdirin ve kısık ateşte pişirin,
7) Sofraya getirirken enginarların üzerini kıyılmış dereotuyla süsleyin.

Afiyet olsun!

30 Mart 2010 Salı

MISIR EKMEĞİ


Birkaç ay önce yaptırdığım York Test'in sonuçlarına göre, çeşitli besinlere karşı bünyemin duyarlılığı olduğunu ve bunları diyetimden çıkartarak daha kaliteli bir yaşam sürebileceğimi öğrendim. Benim bünye de maşallah o kadar çok besini kabul etmiyormuş ki, biraz zorlanarak da olsa mümkün olduğunca dikkatli davranıyorum. Testle ilgili bilgi almak isterseniz York Test Türkiye'nin web sayfasına bir göz atabilir, ayrıca deneyimlemiş biri olarak bana da yazabilirsiniz.
Konuyu bu mısır ekmeği tarifine bağlamak gerekirse tahmin edebileceğiniz gibi normal bir ekmekte bulunan bazı besin maddeleri bana dokunuyormuş. Bunlar da buğday, gluten ve maya. Tabi gluten deyince işin içine kepek, çavdar vb. de giriyor. Bana da mısır ekmeğinden başka seçenek kalmıyor. Bu tarif tam bana göre. Maya da yok, gluten de buğday da. Benim yasaklılar listemde inek sütü de olduğundan keçi sütü kullandım, siz inek sütü kullanabilirsiniz.

Malzemeler :
1/2 kg süt
1/4 kap (bardak) sıvı yağ
1 paket kabartma tozu
1.5 silme yemek kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
480gr mısır unu
---------------------------------
1) Mısır unu hariç tüm malzemeyi karıştırın,
2) Mısır ununu ekleyin ve kaşıkla iyice karıştırın,
3) Karışımı yağlanmış borcama dökün,
4) 180°C'de üzeri kızarana dek pişirin,
5) Ilınınca bıçakla kenarlarını açıp ters çevirerek çıkarabilirsiniz.

Afiyet olsun!

29 Mart 2010 Pazartesi

BİR SUNUM ÖNERİSİ




"Ben bu kırık dökük keki şimdi nasıl çıkararım misafire?" diye üzülmeyin, düşünmeyin. Zira ben sizin yerinize düşündüm ve tatbik ettim :) Geçen akşam bir yerlerden elime geçen kakaolu muffin tarifini denedim. Daha kalıba dökerken sonu belliydi aslında, fazlaca cıvık bir hamurdu. Olsun dedim, belki bunun cinsi böyledir. Ne yazık ki kekler, bir garip, içi boş boş, kalıptan çıkarken alt kısımları parçalanan cinstenmiş :) Ben de kekleri alıp çay fincanlarına oturttum bir güzel. Biraz kırmızı gıda boyası kattığım krem şantiyi de çırpıp krema torbasıyla üzerlerine sıktım, süsleme şekerleri serptim.  Böylelikle gerçek birer "cup cake" oldular, ben de durumu kurtardım!

25 Mart 2010 Perşembe

YARATICI BLOGCU ÖDÜLÜ


















Benim de ödülüm oldu, yaşasın! Ay estağfurullah, estergon yeşil'in (hayattan azıcık) güzel görüşü, çok teşekkür ederim sana :) Ödülü alınca yerine getirilmesi gereken birkaç güzel kural var:
- Sizi ödüllendirene teşekkür edin,
- Sizi ödüllendirenin bloguna bağlantı verin,
- Ödülün logosunu yayınlayın,
- 7 yaratıcı blogcuyu da siz ödüllendirin ve sayfalarına bağlantı verin,,
- Ödüllendirdiklerinizi haberdar edin,
- Kendiniz hakkında 7 ilginç şey yazın.

Bu ödülü almanın gereği olarak, kendimle ilgili 7 ilginç özelliği törenle açıklıyorum. İlginç midir bilmem ama buyrun:
1. Ortaokuldan beri kullandığım, kendi oluşturduğum ve başka kimsenin bilmediği bir alfabem var. Anlaşılmasını istemediğim şeyleri bu alfabeyle yazıyorum. En çok da okulda sıraya kopya yazarken işime yarıyordu :)))
2. Kendimce takıntılı oyunlarım var. Mesela "önümden geçen 5. araba kırmızı olursa şu işim hallolacak..." gibi,
3. Yaya olarak yolda giderken veya kendi kullanmadığım bir arabada giderken trafikte başıma gelebilecek korkunç şeylerle ilgili senaryolar yazarım. "Şu gelen araba şimdi kaldırıma çıksa, beni de önüne katsa, duvara yapışsam, kafam kırlsa...." diye uzayıp gider,
4. Bunu ninemden öğrendim. Önemli bir işe başlarken ama en çok da fırına birşey atarken "benim elim değil fatma anamızın eli" derim,
5. Türkçe'nin doğru konuşulmasına ve yazılmasına dikkat ederim. Bu konuda yapılan hatalar hemen kulağımı tırmalar ya da gözümü yorar, rahatsız olurum,
6. Ayakkabılarımla çantam uyumsuzsa fenalaşırım,
7. Güzel kokulara bayılırım. Ortaokuldan beri parfüm kullanırım, hep güzel kokmak isterim, bazen yatarken bile parfüm sürerim.

Yazdıkça yazasım geldi, bir sürü şey geldi aklıma düşününce :)
Benim ödüllerim de, eğer kabul ederlerse, uzun süredir takip ettiğim ve sevdiğim 7 bloğa:
Maksat muhabbet olsun
Erkehan
Annemin Eli
Uyduruk Mutfak
La Vie
Lezzet Tabağı
Uzak Köşe

Herkese sevgiler, güzel günler!

21 Mart 2010 Pazar

MUTLU YAŞLAR BANA !


Bugün benim doğumgünüm. Bana mutlu yaşlar dileyen Betty Boop'la tek ortak noktamız yeşil severlik olabilir. Ne de olsa baharın ilk günü bugün. Fiziken herhangi bir benzerliğimiz yoktur : ) Kendime mutlu, güzel bir yaş dilerim, yanaklarımdan öperim!

18 Mart 2010 Perşembe

AKİDE ŞEKERİ

Günün iyisi : rengarenk şıkır şıkır akide şekerleri. Ne zamandır canım çekiyordu. Aslında Selim İleri'nin "Evimizin Tek Istakozu"nda okuduğumdan beri:
"Benim favorim tarçınlısıdır. Tarçınlıyı şimdilerde, Kadıköyü Feneryolu'ndaki Cemilzade'den aldıkça hazlar içinde tadıyorum.
Eski favorim limonluydu. Cemilzade'nin yaklaşık doksan yıllık yöntemle hazırladığı limonlu, sapsarı, yarı saydam bir kehribar damlasıdır. Hatırladığım, Hacıbekir'inki, içinden beyaz ve sedefli limon 'çubuk'ları geçen, farklı kesimde limonlu akide şekeriydi.
Nanelisinde, çileklisinde o sedefsi renk artık uçuk yeşili, filizisi ve çilek pembesiyle bir genç kızın oje koleksiyonunu andırır. Sakızlı, beyaz sedef ojeyse, turuncuya çalanı portakal çiçeği kokar...
Yine de varsa yoksa tarçınlı. Hiç eksik etmem. Günde bir tarçınlı, ilaç yerine. Kızıl alev püskürmesiyle kavanozunda durur. Keskin tarçın kokusu genzinizi yine kızıl alev püskürmeleriyle yalar."

Benim en sevdiklerim fındıklı ve tarçınlı. Ankara'nın meşhur Ali Uzun Şekercisi'nden. Annemler küçükken, ninem bayram için badem ezmeleri alırmış ordan. Biz de bugün annemle kendimize akide şekeri, nineme de sakızlı lokum aldık. Haliyle şu anda da ağzımda akidelerden geveleye geveleye yazıyorum. Ama biri beni şeker komasına girmeden durdursun artık!

16 Mart 2010 Salı

ZEYTİNYAĞLI BİBER DOLMASI














Malzemeler:
1/2 kg dolmalık biber (7-8 adet)
100 gr pirinç (1,5 kahve fincanı)
4-5 kuru soğan
1/2 su bardağı zeytinyağı (soğanları kavurmak için), 1 fincan zeytinyağı (pişirme suyuna)
1 domates rendesi
1,5 kahve fincanı su (içine), 1/2 su bardağı su (pişirmek için)
2 çorba kaşığı çam fıstığı
2 çorba kaşığı kuş üzümü
1 demet dereotu
8-10 dal taze nane
2 kesme şeker
2 tatlı kaşığı tuz (biri içine biri pişirme suyuna)
Karabiber - yenibahar - tarçın
---------------------------------------------------------------------
1) Pirinci bir kapta, üzerine çıkacak kadar sıcak suyla, su soğuyana kadar bekletin. Suyu süzün ve pirinçleri yıkayın,
2) Zeytinyağında soğanları ve fıstıkları 1 tatlı kaşığı tuzla 20-25 dakika kavurun,
3) Soğanlara pirinci ekleyip 10 dakika daha kavurun,
4) Karışıma suyu, domates rendesini, kuş üzümünü, şekeri, dereotu ve naneyi ekleyip suyunu çekene kadar pişirin. (ben domates, dereotu ve naneyi rondoda beraber çektim, yeşillikleri kıymakla uğraşmamış oldum)
5) Altını kapattıktan sonra baharatlarını ekleyip karıştırın ve ılınmasını bekleyin,
6) Kafalarını kestiğiniz biberleri çom sıkı olmamak kaydıyla içle doldurun ve domatesten kestiğiniz kapaklarla üzerlerini kapatın,
7) Biberleri bir tencereye yerleştirip, tencereye su, tuz ve zeytinyağını alın. Biberlerin üzerine salataya döker gibi az birşey zeytinyağı gezdirin. Orta ateşte yaklaşık 1 saat pişirin.

Afiyet olsun!

14 Mart 2010 Pazar

KING DÜNYASI'NIN YARIŞMASINI DUYDUNUZ MU?





































Bu görmüş olduğunuz cici, King markasının Thunderbird Otomatik Döner Fırçalı Saç Kurutma Makinesi. 1600-1800W’luk ısınma gücü, iki yöne otomatik dönen şekillendirici fırçası, serin hava ayarı, 3 ısı ve 2 hız ayarı bulunuyor. Bir kişiye çekilişsiz ve kurasız Thunderbird Otomatik Döner Fırçalı Saç Kurutma Makinesi hediye! Bir tane de benim olsa, şu zavallı püsküllerimi derli toplu, biraz da havalı yapsa, hatta bir de bu bana King'den hediye olsa iyi olmaz mı? Olur tabi. O zaman naapıyoruuuuz:
18 Mart'a kadar,
1.http://kingdunyasi.blogspot.com adresinde yer alan blogun izleyicisi oluyoruz,
2.Blog sayfamızda bu kampanyayı duyuruyoruz,
3.www.king.com.tr'de yer alan King Ladies Club'a üye oluyoruz,
3.Üye olduktan sonra Ad, Soyad, Adres, Yaş, Meslek, E- Mail, Medeni Durum ve Gsm bilgilerimizi kingdunyasi@gmail.com adresine yolluyoruz.

Thunderbird’e ücretsiz sahip olmak için King blog’unu ziyaret etmeyi unutmayın.


 

LİMONLU PAMUK KEK


















Siyah-beyaz resim de güzel oluyormuş. Bu kekin adı "pamuk kek" olmalı, başka bir ad vermek kendisine çok büyük ayıp olur :) Öyle pofidik öyle pamuk gibi başınızı dayayıp uyuyasınız gelir. Zzzzzzz......

-Tarif "Lezzet Tabağı"ndan-
Malzemeler:
3 yumurta (oda sıcaklığında)
1 kap + 1/2 kap (bardak) toz şeker
1 kap süt (ben yarım yağlı kullandım)
1/2 kap sıvı yağ
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
1 limonun rendesi ve suyu
2 kap + 1/2 kap un
--------------------------------------------
1) En az 40 - 45 dakika önce buzdolabından çıkartılmış 3 yumurtayı şekerle çırpın. Karışım beyaza yakın uçuk sarı olana dek çırpılmalı,
2) Yağ - süt - limon suyu ve limon rendesini ekleyip biraz daha karıştırın,
3) Un - kabartma tozu ve vanilyayı eleyip karışıma ekleyin ve kaşıkla karıştırın,
4) İyice karışması için mikserle de az birşey karıştırın,
5) Kek kalıbınızı bir parça margarinle yağlayın ve karışımı boşaltın,
6) Önceden 180°C'ye ısıtılmış fırında yaklaşık 40 dakika pişirin.
7) Ben üzerine pudra şeker eleyerek sundum, hoş bir görünütüsü oluyor.

Afiyet olsun!

13 Mart 2010 Cumartesi

TAVUK SUYUNA ÇORBA














Gecenin 2'sinde ne çorbası şimdi di mi ama? Köks bir toplantı için bu gece Antalya'ya gitti. Ben de yalnız kaldım, bööüü :( Uykum da gelmedi bir türlü, hortlak gibi oturuyorum. Çorba nefis, tam hasta iyileştiren cinsten. Maddelemeye gerek yok bu sefer, basit :) 2 kalçalı tavuk butunu ezilmiş karabiber ve tuzlu suda kaynatıp tavuk suyu çıkattım. Süzdükten sonra biraz daha su ekleyip çoğalmasını sağladım. 1 havuç ve 1 patatesi minicik küp küp doğrayıp, tavuk suyunda pişirdim. Didiklediğim tavuk etlerini de ekledim. Sofraya getirirken üzerine kıyılmış maydanozlar serptim. Tavuk suyuna çorba limonsuz olmaz tabi. Yerken herkes istediği kadar kullansın diye limon suyunu sofraya ayrıca getirdim. İçimiz ısındı valla!
Afiyet olsun!

8 Mart 2010 Pazartesi

KREMALI SEBZELİ TAVUK VE IGLO'NUN PRENSES PATATESİ



























Aslında bu yemeğin adı karman çorman sebzeli tavuk olabilirdi :) Çok kolay ve çok lezzetli bir yemek, ayrıca da çok hafif.

2-3 kişilik
Malzemeler:
2 parça tavuk bonfile
1 adet kabak
1 adet havuç
1 paket krema
1 paket hazır mantar çorbası
Süslemek için üzerine toz kırmızı biber
----------------------------------------------
1) Tavuk bonfileyi yıkayıp temizleyin, uzunlamasına iri doğrayın. Orta boy bir fırın kabına yerleştirin,
2) Havuç ve kabağı rendenin ince tarafıyla rendeleyip sularını sıkın, tavukların üzerine yayın,
3) Kremayla toz halindeki hazır çorbayı karışırıp, sebzelerin üzerine dökün ve kaşık yardımıyla tamamen yayılmasını sağlayın,
4) Üzerine toz kırmızı biber serpip, 200°C'de yaklaşık 40 dakika pişirin.

Bu akşam tavuğumuzun çok lezzetli bir eşlikçisi vardı: Iglo markasının "Prenses Patates"i.

Görünüşü çok şık, aynı güzel bir pastane kurabiyesi gibi. Ne olduğunu bilmesem aklıma en son patates gelirdi sanırım. Dışı kıtır içi yumuşacık patates püresi. İster yağda kızartın, ister fırında pişirin. Ben daha hafif ve sağlıklı olması açısından fırında pişirmeyi tercih ediyorum. Prenses Patatesi ana yemeğin yanında bir eşlikçi olarak sofraya getirebileceğiniz gibi bence atıştırmalık olarak da düşünebilirsiniz. Biz çok sevdik, mutlaka deneyin derim.

Afiyet Olsun!

 

MİS KOKULU EKMEKCİKLER














Bu ekmekçikler pişerken yaydıkları kokuyu anlatamam, nefis! Hafif şekerli, tostoparlak yusyuvarlak, pastane ekmeği gibi oluyorlar. Sandviç yapmak için iyi bir ekmek seçeneği.

Malzemeler:
600 gr un (kontrollü eklenmeli)
1 yumurta (akı içine-sarısı üzerine)
80 gr tereyağ
1 kap (1 bardak) süt
1/2 kap su
1 çorba kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 paket toz maya
----------------------------------------
1) Sütü ısıtıp, tereyağını içinde eritin, şekeri de ekleyip karıştırın,
2) Süte su ekleyip ılınmasına yardımcı olun. İyice ılınınca mayayı ekleyin ve mayanın sütün içinde kabarmasını bekleyin, (yaklaşık 10 dakika)
3) Ayrı bir yerde unla tuzu karıştırın, içine yumurta akını ekleyin,
4) Mayalı karışımı da unlu karışıma katıp yaklaşık 10 dakika yoğurun,
5) Hamuru sıvıyağ ile yağlanmış bir kabın içerisine yerleştirip, üzerine nemli bez örtüp yaklaşık 45 dakika mayalanmaya bırakın,
6) Daha sonra hamuru 16 parçaya ayırıp tezgahta yuvarlayın ve yağlı kağıt serili fırın tepsisine yerleştirin, tekrar yaklaşık 15-20 dakika mayalanmaya bırakın,
7) Sürenin sonunda ekmeklerin üzerine yumurta sarısı sürün ve 200°C'deki fırında kontrol ederek yaklaşık 20 dakika pişirin.

* Toz maya sütün içine kattığınız şekeri yiyerek beslenir ve aktif hale gelir. Maya ılığı sever, bu nedenle sütünüz çok sıcak ya da çok soğuksa doğru bir mayalanma elde edemezsiniz.
** Un, markadan markaya değişiklik gösterdiği için kontrollü olarak eklenmeli, unun tamamı baştan katılmamalıdır. Bu ekmekçikler için doğru hamur kıvamı, hafif ele yapışan kıvamdır.
*** Yuvarladığınız ekmekleri tepsiye aralıklı dizmenizde fayda var zira yeniden mayalanıp büyüyeceklerdir.















Bizim ekmekçikler işte böyle şirin sandviçler oldular. Bir kısmının içine önce labne peyniri sürüldü. Ardından hindi salamı ve kıvırcık yaprakları yerleştirildi. Diğer bir kısmı ise hellim peynirliydi. Sandviçlerin içine kızarmış hellimler ve kekikli zeytinyağlı domates dilimleri konuldu. Tek tek streçlendiler ve hergün olduğu gibi,eşimin şirket arkadaşları tarafından kahvaltıda veya akşamüstü acıkınca yenmek üzere şirketin dinlenme odasında satışa sunuldular :)

Afiyet olsun!

5 Mart 2010 Cuma

YANGIN VAR!


















Gordion Alışveriş Merkezi'ndeki Cookshop'un "acılı ekşili çorba"sı çok lezzetli. Yana yana, gözlerimden yaş gele gele hüpletiverdim. Sunumu da çok şirin. Tavsiye ederim!