26 Mayıs 2010 Çarşamba

ISPANAKLI YUFKA ÇANAKLARI

Ay geldim geldim. Merak edenlere, soranlara çok teşekkür ederim. Bir yaramazlık olduğundan değil tamamen tembellikten yoktum :) Bir rehavet bir rehavet sormayın. Ama tembellik boğaza işlemiyor, homini gırtlak yemeye devam ediyoruz, yani tarifler yolda. Buyrun çanaklara :

Malzemeler:
2 yufka
1/2 kg'dan az ıspanak (ben donmuş kullandım)
1 kırmızı biber
1 küçük kuru soğan
1/2 küçük kutu krema
Sıvıyağ
------------------------------------
1) Bir yufkayı tezgaha yayın ve fırçayla yağlayın. İkinci yufkayı üzerine kapatın,
2) Yufkaları muffin kalıplarından biraz daha büyük kareler şeklinde kesin, kalıplara yerleştirin, sertleşip kızarana dek 170°C fırında pişirin (yaklaşık 20 dakika),
3) 1 kaşık sıvıyağda soğanları ve ince doğranmış kırmızı biberi kavurun, kıyılmış ıspanakları, tuzunu ve karabiberini ekleyin, kavurmaya devam edin,
4) Kremayı ekleyip 2-3 dakika daha pişirin,
5) Yufka çanaklarının içini ılıklaşan ıspanaklı harçla doldurun.
Benim standart boy muffin kalıplarımla 9 tane çanak yapabildim.

Afiyet olsun!

5 Mayıs 2010 Çarşamba

BUGÜN HIDIRELLEZ!

















Unutmayın, pişman olursunuz! Biz bu gece Köks'le dilekler listemizi yapıp, bozuk paralarla beraber kırmızı bir keseye koyup, bahçedeki gülün altına bırakırız. Sonra, güneş doğmadan oradan alınması gerektiğinden zavallı Köks'ün saat 04:00 gibi bahçeye tayini çıkar ve kırmızı kese eve getirilir. Bozuklar kırmızı bez parçasına sarılarak bir sonraki Hıdırellez'e kadar cüzdanda taşınırlar. Bir de yarın yapılacaklar var:
* Evin musluklarını açıp biraz su akıt,
* Süt, yoğurt gibi beyaz şeyler ye, iç,
* Ayaklarını sürüye sürüye çimenlerde yürü,
* Bir ağaca sırtını yasla.
Başka başka?

3 Mayıs 2010 Pazartesi

VİŞNELİ KEK














Malzemeler:
3 yumurta
1 kap (veya su bardağı) şeker
1 kap süt
1 kap sıvıyağ
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
Un ( boza kıvamı elde edene kadar)
1 su bardağı vişne(*)
-------------------------------------------
1) Şekerle yumurtaları 5 dakika mikserle çırpın,
2) Sıvıyağ ve sütü ekleyip biraz daha karıştırın,
3) 1 kap kadar unu, kabartma tozu ve vanilyayla eleğe alın, yumurtalı karışımın içine eleyin ve karıştırın,
4) Yine eleyerek boza kıvamına gelene kadar un ekleyin ve mikserle iyice karışana kadar karıştırın,
5) Karışımı margarin veya tereyağla yağlanmış kek kalıbına dökün,
6) Çekirdekleri çıkartılıp süzgeçte bekletilerek suları süzülmüş vişneleri kalıba dağıtın ve kaşıkla biraz karıştırın,
7) 180 °C'de yaklaşık 50 dakika pişirin.
(*) Ben geçen yazdan dondurduğum vişneleri kullandım. Önce biraz çözüldüler, çekirdeklerini çıkarttım ve süzgece alıp sularını süzdüm.

Afiyet olsun!