8 Mart 2010 Pazartesi

MİS KOKULU EKMEKCİKLER














Bu ekmekçikler pişerken yaydıkları kokuyu anlatamam, nefis! Hafif şekerli, tostoparlak yusyuvarlak, pastane ekmeği gibi oluyorlar. Sandviç yapmak için iyi bir ekmek seçeneği.

Malzemeler:
600 gr un (kontrollü eklenmeli)
1 yumurta (akı içine-sarısı üzerine)
80 gr tereyağ
1 kap (1 bardak) süt
1/2 kap su
1 çorba kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 paket toz maya
----------------------------------------
1) Sütü ısıtıp, tereyağını içinde eritin, şekeri de ekleyip karıştırın,
2) Süte su ekleyip ılınmasına yardımcı olun. İyice ılınınca mayayı ekleyin ve mayanın sütün içinde kabarmasını bekleyin, (yaklaşık 10 dakika)
3) Ayrı bir yerde unla tuzu karıştırın, içine yumurta akını ekleyin,
4) Mayalı karışımı da unlu karışıma katıp yaklaşık 10 dakika yoğurun,
5) Hamuru sıvıyağ ile yağlanmış bir kabın içerisine yerleştirip, üzerine nemli bez örtüp yaklaşık 45 dakika mayalanmaya bırakın,
6) Daha sonra hamuru 16 parçaya ayırıp tezgahta yuvarlayın ve yağlı kağıt serili fırın tepsisine yerleştirin, tekrar yaklaşık 15-20 dakika mayalanmaya bırakın,
7) Sürenin sonunda ekmeklerin üzerine yumurta sarısı sürün ve 200°C'deki fırında kontrol ederek yaklaşık 20 dakika pişirin.

* Toz maya sütün içine kattığınız şekeri yiyerek beslenir ve aktif hale gelir. Maya ılığı sever, bu nedenle sütünüz çok sıcak ya da çok soğuksa doğru bir mayalanma elde edemezsiniz.
** Un, markadan markaya değişiklik gösterdiği için kontrollü olarak eklenmeli, unun tamamı baştan katılmamalıdır. Bu ekmekçikler için doğru hamur kıvamı, hafif ele yapışan kıvamdır.
*** Yuvarladığınız ekmekleri tepsiye aralıklı dizmenizde fayda var zira yeniden mayalanıp büyüyeceklerdir.















Bizim ekmekçikler işte böyle şirin sandviçler oldular. Bir kısmının içine önce labne peyniri sürüldü. Ardından hindi salamı ve kıvırcık yaprakları yerleştirildi. Diğer bir kısmı ise hellim peynirliydi. Sandviçlerin içine kızarmış hellimler ve kekikli zeytinyağlı domates dilimleri konuldu. Tek tek streçlendiler ve hergün olduğu gibi,eşimin şirket arkadaşları tarafından kahvaltıda veya akşamüstü acıkınca yenmek üzere şirketin dinlenme odasında satışa sunuldular :)

Afiyet olsun!

2 yorum:

MEHTAP GÜZEY ÖZCAN dedi ki...

sandeviçler harika görünüyor canım çekti bir an çantama atıp geziye çıkmak geldi :)

Türkün Acun Sanlı dedi ki...

Bugün Ankara'da tam öyle bir gün! Güneşli, güzel, çantaya 2 sandviç atıp çayırda çimende yayılma günü!