11 Ocak 2011 Salı

FISTIK EZMESİ KREMALI TURTA













Çok değişik, çok lezzetli, ne yazık ki çok kalorili, kendinizden geçerek yiyeceğiniz bir tatlı. Aman canım, hergün yiyecek değiliz ya, boşverin kalorisini :) Tarifi Amerikan "Bon Appétit" dergisinin Aralık 2002 sayısından aldım. Sunumu da oldukça şık, tam misafirlik! O yüzden bu tarifi, Pembe Düşbahçesi'nin ev sahipliğindeki "Baştan Çıkartan Lezzetler" etkinliğine de gönderiyorum.

Malzemeler:
Taban:
3 kap (veya bardak) robotta un haline getirilmiş kakaolu bisküvi
7 çorba kaşığı (tbsp) eritilmiş tereyağ
Krema:
170 gr Labne peyniri
3/4 kap fıstık ezmesi (ben Tansaş marka kullandım)
1 kap krema (soğuk olmalı)
1/2 kap + 2 çorba kaşığı pudra şekeri
1 tatlı kaşığı sıvı vanilya özü
Üst Süsleme:
30 gr çikolata
----------------------------------------------------------------------------
1) Robotta un haline getirilmiş kakaolu bisküvileri eritilmiş tereyağıyla karıştırın, iyice birbirine yedirin. Karışımı 24 cm'lik turta kalıbına (mümkünse tabanı çıkanlardan kullanın, ben normal kalıp kullandım, bütün halde değil dilim dilim çıkartabildim), kaşığın arkasıyla veya elinizle bastıra bastıra sıkıca yerleştirin,
2) 160°C fırında 10 dakika pişirin, çıkartıp tamamen soğutun,
3) Labne peyniri ve fıstık ezmesini mikserle çırpın,
4) Ayrı bir kapta krema, pudra şekeri ve vanilya özünü kıvamlanana kadar çırpın.
5) Bu karışımın yarısını fıstık ezmeli karışıma katıp çırpın, kalan yarısını ise bir spatulayla alttan üste karıştırarak yedirin,
6) Karışımın 3 çorba kaşığı kadarını ayırın, geri kalanını turtanızın içine boşaltın,
7) Çikolatayı benmari usulü eritin. Ayırmış olduğunuz kremayla karıştırın ve hemen ince uç takılmış bir sıkma torbasına alın. Turtanızı süslemek için, kremanın üzerine merkezden dışarıya doğru belli aralıklarla olacak şekilde, sıkma torbanızla halkalar çizin. Sivri uçlu bir bıçakla, merkezden dışarıya doğru bir çizgi çekin. Bir dilimi oluşturacak şekilde mesafe bırakarak, bu sefer dış kenardan merkeze doğru bir çizgi çekin. Tüm dilimleri aynı yöntemle tamamlayın,
8) Buzdolabında en az bir gece, mümkünse daha da uzun bir süre (2 güne kadar çıkabilir, ne kadar durursa o kadar iyi) beklettikten sonra servis edin. Herzaman buzdolabında durmalı, sadece servis edeceğiniz zaman çıkartın.

Afiyet olsun!




5 yorum:

Ayazma dedi ki...

Oy oy oy oyyy.. Çok lezzetlidir ama bu.. Ellerine sağlık. Bu vesileyle, güzel bir yıl olsun diyeyim. Sevgiler :)

Cintoş dedi ki...

Çok teşekkürler. Ama ne lezzet! Denemeni öneririm, sevgilerimle!

Sütüme Sarelleme Karışma!!! dedi ki...

süsleme bir harika olmuş! eminim şekil vermesi çok keiyfli ve heyecanlıdır:) ellerinize sağlık

Cintoş dedi ki...

Teşekkür ederim :) Bu süsleme hem kolay, hem çok şık duruyor. Cheesecakeler'de de kullanabiliriz. Sanki pastane işiymiş gibi ciddi bir hava veriyor pastalara :P

Pembe Dusbahcesi dedi ki...

Sevgili arkadaşım bizleri yalnız bırakmayarak etkinliğimize katıldığın için teşekkür ediyoruz....

Sevgiler

Selma&Aslı