Dün çok önemli bir misafirim vardı: ilkokul öğretmenim! İlkokuldan sonra ( 20 yıl demektir) hiç görüşme fırsatım olmayan Halime öğretmenimle tesadüfen bulduk birbirimizi. Kırmadı beni ve evime misafir oldu. Albümleri karıştırdık beraber, herkesten konuştuk, güldük, çok güzel birkaç saat geçirdik. Tabi yedik içtik. Menüye buyrun:
- Etli Kuru Patlıcan Dolması,
- Tavuk Salatası,
- Havuç Mezesi,
- Mahlepli Tuzlu Kurabiye,
- Püreli Sosisli Börek,
- Ayva Tatlısı,
- Ay Çöreği
Böreğin resmini çekemedim, hem resmini hem tarifini eklemeyi daha sonraya bıraktım. Diğer tarifler:
Kuru Patlıcan Dolması
30 adet kuru patlıcan
10 avuç pirinç
250-300 gr kıyma
2 domates
2 kuru soğan
5-6 diş sarımsak
1 kaşık biber salçası
3-4 kaşık nar ekşisi (ne kadar ekşi sevdiğinize bağlı, bana hiç yetmiyor!)
1 küçük çay bardağı zeytinyağı
Tuz-karabiber-kimyon
----------------------------------------------------------------------------
1) Patlıcanları yıkayın,
2) Tuzlu suda çok değil, yumuşayana kadar haşlayın(yaklaşık 7-8 dak.), soğuk sudan geçirip süzgece alın,
3) İç malzemelerinin tamamını yoğurun ve patlıcanları doldurun (tam doldurmayın, biraz boşluk kalmalı)
4) Geniş bir tencereye patlıcanları yatay olarak dizin,
5) Tencerenin dibine 1 su bardağı su ve 1 çay bardağı zeytinyağı koyun,
6) Dolmaların üzerine bir porselen tabak veya küçük bir tencere kapağı kapattıktan sonra esas tencerenin kapağını kapatarak ağır ateşte pişirin.
Ben ekşiyi çok sevdiğim için, patlıcanları dizdikten sonra üzerlerine biraz daha nar ekşisini şöyle bir gezdiriyorum.
Tavuk Salatası
2 adet tavuk bonfile
1 paket taze mantar
1 kırmızı biber
8-10 kornişon turşu
Bol taze nane, maydanoz ve dereotu
Tuz- karabiber
Limon suyu - zeytinyağı
-----------------------------------------------
1) Tavukları haşlayıp didikleyin,
2) Mantarları buharda pişirin ve dilimleyin,
3) Biberleri ve turşuları istediğiniz gibi doğrayın,
4) Otları kıyın,
5) Bütün malzemeleri karıştırıp üzerine tuz, karabiber, limon suyu ve zeytinyağı dökün.
Havuç Mezesi
5-6 adet havuç
1 su bardağı irice dövülmüş ceviz
2 su bardağı yoğurt
2-3 kaşık sıvı yağ
4-5 diş sarımsak
Tuz - karabiber- kimyon
-------------------------------------------
1) Havuçları rendeleyin ve teflon tavada sıvıyağda ölene kadar çevirin,
2) Ateşten alıp, baharatlarını, sarımsağı ve cevizi ekleyin,
3) Ilınınca yoğurdu ekleyip karıştırın.
Mahlepli Tuzlu Kurabiye
1 paket margarin
1 yumurtanın sarısı ve akı (ayrı ayrı)
1 çay bardağı yoğurt
1 çay bardağı sıvı yağ
1 paket kabartma tozu
4 su bardağı un
1 tepeleme yemek kaşığı mahlep
2 çay kaşığı tuz
Üzeri için susam
-------------------------------------------
1) Yumurta akı dışındaki tüm malzemeyi yoğurun, topak yapın ve 20 dakika dinlendirin,
2) Hamurdan parçalar koparıp yaklaşık 1 parmak yüksekliği olacak şekilde, tezgahta elinizle yassıltın ve kurabiye kalıplarıyla keserek istediğiniz şekilleri verin,
3) Kurabiyelerin bir yüzünü önce yumurta akına sonra susama bulayın,
4) 175°C'de kızarana kadar pişirin.
Tatlılar da yarına :)
Nohutlu Arpa Şehriye Salatası
4 yıl önce
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder