20 Ocak 2010 Çarşamba

KARNIYARIK














Karnıyarık nefis oldu ama üşenip de 2 adım ötedeki markete gitmezsen, süslemek için biber ve domates almazsan, böyle iki çöp maydanozla idare edersin işte :)

4 adet patlıcan
200 gr kadar kıyma
1 kuru soğan
1 domates
2 tatlı kaşığı salça (kıymasına 1, sosuna 1 kaşık) 
Maydanoz
Tuz- karabiber-kimyon-tarçın-toz şeker
1 bardak sıcak su
Patlıcanları kızartmak için ayçiçek yağı - yemeği pişirmek için zeytinyağı
------------------------------------------------------------------------------
1) Patlıcanları alacalı soyup, ortalarını yarıp 30 dakika kadar tuzlu suda bekletin (acısının çıkması için),
2) Patlıcanların sularını sıkıp, iyice kurulayıp kızartın, kağıt havluya alıp, fazla yağını bırakmasını sağlayın,
3) Kıymayı zeytinyağında kavurun,
4) Kıyma suyunu çekince minik küp küp doğranmış kurusoğanı ekleyin,
5) Arzunuza göre tuz-karabiber-kimyon ve yaklaşık 1 çay kaşığı tarçın ekleyin,
6) 1 tatlı kaşığı salça katın,
7) Rendelenmiş veya ince doğranmış domatesi ilave edin, biraz daha kavurun,
8) Kıymayı ocaktan alıp, ince kıyılmış maydanozları ekleyin,
9) Patlıcanları tencereye alıp, herbirinin karnına 1'er fiske toz şeker ekin ve kıyma harcıyla doldurun,
10) 1 tatlı kaşığı salçayı 1 bardak sıcak suda eritin, tuz, 1 tatlı kaşığı kadar şeker ve yarım çay bardağı kadar zeytinyağı da ekleyip tencereye boşaltın.
11) Ağır ateşte 15-20 dakika pişirin. Ben pişerken suyundan az birşey kaşıkla alıp karnıyarıkların üzerine gezdirdim.

Karnıyarıkları adet olduğu üzere, dilim domates ve yeşil biberle (pişerken) süsleyebilirsiniz. Tarçın ve şeker nereden çıktı demeyin. Tarçın kıymaya çok yakışır, bir deneyin. Ben ninemden öğrendiğim gibi, pişirdiğim her tuzluya biraz şeker, her tatlıya biraz tuz koyarım. Şeker bu yemekte salçanızın verebileceği ekşiliği dengeler. Tatlılarda tuz ise tatlının içindeki aromaları damağınızın daha iyi hissetmesini sağlar.

Afiyet olsun!

Hiç yorum yok: